Tüm dünyada geçerli Global GAP sertifikasına sahip ürünlerdeki pestisit ve gübre kullanımı, kurallar çerçevesinde sınırlanmıştır. Bu ürünler kimyasal kalıntı testlerinden geçmiş ve kalıntısız ürünler olarak sınıflandırılmıştır. Yani zirai ilaç kalıntısı içermezler.
Ayrıca bu sertifika çerçevesinde üretilen ürünler; su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğin korunması, atık kontrolü, çiftçi ve bölge halkının sağlığının korunması gibi kriterlerce de kontrol edilir, bu sebeple sadece sizin sağlığınızı değil, dünyamızı da korur.
Verita’dan Golden Elma. Türkiye’nin En Sevilen Elmalarından…
Yeşil elma deyince aklımıza hemen granny smith geliyor. Ekşi ve kusursuz yeşil rengiyle granny smith. Ancak 2000’li yılların başında ülkemize ithal edilmeye başlanan, çok sevilince üretmeye de başladığımız granny smith’den önce yeşil elma dendiğinde akla gelen tek bir cins vardı: Golden elma. Gerçi 2000’lere kadar ülkemizde bilinen elmalar sadece golden, starking ve Amasya elması olduğundan yeşil elmayı bırakın, sadece elma deyince bile golden akla geliyordu diyebiliriz :)
Golden elma, ülkemizde çok sevilen ve tüketilen, orta sulu, kendine has keskin ve mayhoşumsu tada sahip aromasıyla ağızda dağılan bir meyve eti kıvamına sahip.
Aslında gencecik bir tür
1905 yılında Amerika’nın West Virginia eyaletinde ilk kez üretilen ve dünyanın en sevilen ilk on elma cinsinden biri olan golden elmanın ülkemize gelmesi 1960’lar civarında gerçekleşmiş. Golden elma ne kadar sıcak iklimlerde yetişirse o kadar tatlı, ne kadar soğukta yetişirse de ekşi oluyor. Yani ülkemizde yetişen golden elmalar, orijinallerine göre bir tık daha ekşi.
Bu türü özel yapanlar ise…
Asitli, yani ekşi bir cins olması, golden elmayı pişirme işlemleri için de çok uygun bir meyve haline getiriyor. Ayrıca pişirme sırasında diğer bazı elma cinsleri kadar dağılmayan bir yapısı da var. Tuzlu yemeklerde kullanmayı düşünürseniz, örneğin salatalarda veya peynir tabaklarında, golden elma yine sizin için ideal bir seçim. Sıra dışı bir de ipucu verelim, bizce ince bir dilimi sandviçlerde de iyi gidiyor.
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)*
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
1 Porsiyon (150g) Ürünün Günlük Karşılama Miktarı**
**Değerler 2000 kcal/gün üzerinden hesaplanmış olup cinsiyete, yaşa, fiziksel aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Elmanın içinde yer alan flavonol adlı bileşen, felç riskini düşürüyor. Ayrıca antioksidan işlevi gören bu bileşen, tansiyonu düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltıyor ve kötü kolesterol olan LDL’yi düşürüyor. İçindeki polifenollerin tip 2 diyabet riskini azalttığına dair araştırmalar da var. Elma içindeki pektinin, vücutta prebiyotik görevi gördüğünü, yani sindirim sisteminizdeki iyi bakterilerle yakın arkadaş olduğunu da ekleyelim.
Bu sayfa, ürünün sağlık yararları hakkında bilimsel çalışmalar kaynak verilerek insanların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kişilerin bu sayfada anlatılan bilgilerden yola çıkarak varsa hastalıklarının tedavisini bırakmamaları, rahatsızlıklarının tedavi ve teşhisi için sağlık kuruluşuna başvurarak doktorların önerdiği yöntem ve tedavileri uygulamaları tavsiye edilir.
Nasıl seçilir?
Hem elinize hem de gözünüze diri gelen elmaları seçin. Avucunuz içinde meyveyi zedelemeden hafifçe sıkarak diriliğini ölçebilirsiniz. Derisi lekesiz ve pürüzsüz olmalı. Elmayı kokladığınızda mayalı bir koku yerine taptaze elma kokusu almanız da elmanızın kalitesini gösterir.
Nasıl saklanır?
Elmalar hasat edildikten sonra sıcağı sevmez, bu sebeple elmanızı buzdolabında, varsa özel sebze-meyve gözünde saklayın. Elmalar etrafındaki kokuları emer, bu sebeple kokulu sebzelere yakın tutmayın. Ayrıca üst üste saklanmaları da hızla kararmalarına yol açar.
Nasıl hazırlanır?
Elmanın en tatlı yeri kabuğu olduğu için soymamanızı öneririz. Ayrıca büyüklerimizden duyduklarımız doğru; elmanın en vitaminli ve mineralli, yani en faydalı yeri de kabuğu. Dilimlerseniz hemen kararmaması için üzerlerine hafifçe lime veya limon suyu sürebilirsiniz.
Nasıl kullanılır?
Tabii ki ilk akla gelen kıtır kıtır yemek. Ancak meyve salataları, bowl’lar, meyve suları, kekler, tartlar, kurabiyeler… Elmayı mutfakta kullanmanın sonu yok!
Golden Elma Crumble Dilimleri
Tereyağını, tarifi hazırlamadan önce dondurucuda dondurun. Karışımı hazırlayacağınız kabı ve karıştıracağınız kaşığı da dondurabilirsiniz. 1 su bardağı un, toz şeker, kabartma tozu, sirke, tuz ve yumurtayı çırpma kabına alın. Donmuş tereyağını rendeleyin. Tereyağı erimeden hamuru karıştırın. Aradığımız kıvam ıslak kum kıvamı; buna göre un veya sirke ekleyerek kıvamı dengeleyebilirsiniz. Hamurun yarısını fırın kabına alın ve bastırarak düzleyin. Crumble’ın tabanını 180 derecede 12 dakika pişirin.
Elmalarınızı dilimleyin. Elma dilimleri, esmer şeker, tarçın ve 2 yemek kaşığı unu karıştırın. Pişmiş hamurunuzun üzerine kat kat yerleştirin. Kalan hamuru yaban mersinlerinin üzerine ufalayarak serpiştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler
•
5 adet Verita Golden Elma,
1 su bardağı + 2 çorba kaşığı un,
100g tereyağı
Yarım su bardağı toz şeker,
2 yemek kaşığı esmer toz şeker,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
1 çorba kaşığı beyaz sirke,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı tarçın,
1 adet yumurta.
Daha fazla tarif için tıklayınız.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.