Tüm dünyada geçerli Global GAP sertifikasına sahip ürünlerdeki pestisit ve gübre kullanımı, kurallar çerçevesinde sınırlanmıştır. Bu ürünler kimyasal kalıntı testlerinden geçmiş ve kalıntısız ürünler olarak sınıflandırılmıştır. Yani zirai ilaç kalıntısı içermezler.
Ayrıca bu sertifika çerçevesinde üretilen ürünler; su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğin korunması, atık kontrolü, çiftçi ve bölge halkının sağlığının korunması gibi kriterlerce de kontrol edilir, bu sebeple sadece sizin sağlığınızı değil, dünyamızı da korur.
Verita’dan Hindistan Cevizi. Tropik Adaların Şifalı Hediyesi!
Hindistan cevizi, tropikal bölgelerde değerli bir tarım ürünü olarak binlerce yıldır yetiştiriliyor. Ana yurdu Malezya ancak Asya ülkelerinin çoğunda, Meksika, Brezilya, Batı ve Doğu Afrika’da yetiştiriliyor.
İnanmayacaksınız ama Hindistan cevizi ağacının boyu 20-30 metreye kadar çıkabiliyor, cinsine ve yaşına göre her ağaç yılda 50 ile 180 adet meyve verebiliyor.
Suyu içilebilen Hindistan cevizlerine taze Hindistan cevizi deniyor. Aslında taze Hindistan cevizi özel bir tür değil, gerçekten de Hindistan cevizinin taze hali. Çok ince bir katman ete sahip, içi gerçekten nefis bir su ile dolu. Hindistan cevizi olgunlaştıkça içerisindeki bu su katılaşıyor ve ete dönüşüyor, kalan su da tadını kaybediyor. Bu sebeple özellikle genç Hindistan cevizi olarak satılmıyorsa Hindistan cevizi içindeki suyu içmenizi tavsiye etmiyoruz.
İnanır mısınız, Hindistan cevizi sütü ve yağı yapımı için kullanılan sağlıklı ve lezzetli eti haricinde de birçok endüstriyel kullanım amacı var bu meyvenin. Kabuğundan elde edilen lifi ip, paspas, şilte ve balık ağı olarak, ağacının gövdesi mobilya imalatında, kökü boya yapımında kullanılıyor.
Daha da enteresan bir bilgi ile bitirelim: Kesilinceye kadar suyu meyvenin içinde steril olarak saklandığı ve bu su yapısal olarak insan kanındaki plazmaya yakın olduğu için II. Dünya Savaşı’nda Hindistan cevizi suyu serum olarak kullanılmış.
Daha detaylı bilgi için Verita Hindistan broşürünü ve Meyveli Rehber özel sayısını inceleyebilirsiniz
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)*
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
1 Porsiyon (150g) Ürünün Günlük Karşılama Miktarı**
**Değerler 2000 kcal/gün üzerinden hesaplanmış olup cinsiyete, yaşa, fiziksel aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Hindistan cevizi, bitkisel doymuş yağ açısından zengin bir meyve. Ancak bu doymuş yağ, hayvansal kaynaklardan alınan doymuş yağlardan farklı, MCFA denen orta zincirli yağ asitlerinden oluşuyor. Vücudumuzun A, D, E ve K vitaminlerini sentezlemek için sağlıklı yağlara ihtiyacı olduğunu unutmayın. Hindistan cevizi içindeki yağ diğer yağlardan farklı şekilde sindirilmesi sebebi ile doymuş yağ olmasına rağmen sağlıklı olarak değerlendirilir.
Hindistan cevizi, yağlı bir meyve. Yağ da midede uzun süre kalması sebebi ile tokluk hissi oluşturur. Bu sebeple zayıflama diyetlerinde Hindistan cevizi önerilir.
Hindistan cevizinde bolca bulunan manganez kemik sağlığını korumada, arjininin ise kan şekerini düşürmede etkili olduğu saptanmış.
Bu sayfa, ürünün sağlık yararları hakkında bilimsel çalışmalar kaynak verilerek insanların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kişilerin bu sayfada anlatılan bilgilerden yola çıkarak varsa hastalıklarının tedavisini bırakmamaları, rahatsızlıklarının tedavi ve teşhisi için sağlık kuruluşuna başvurarak doktorların önerdiği yöntem ve tedavileri uygulamaları tavsiye edilir.
Nasıl seçilir?
Suyunu kaybetmeye başlamış Hindistan cevizinin tadı bozulmaya başlar. Bu sebeple her zaman içinde bol su olan Hindistan cevizlerini tercih edin. Bunu Hindistan cevizi sallayarak ve su sesini dinleyerek kolayca ölçebilirsiniz. Kabuğu çatlamış Hindistan cevizlerini tercih etmeyin, bu durumda genellikle meyvenin içinde küf oluşmaya başlamıştır.
Nasıl saklanır?
Verita Hindistan cevizi, kırılmadan saklanması durumunda oda sıcaklığında dört ay tazeliğini korur. Kesilmiş Hindistan cevizi hava almayacak şekilde saklanırsa buzdolabında 4 gün kadar, dondurucuda ise 6 ay taze kalır.
Nasıl hazırlanır?
Hindistan cevizinin 3 gözünden yumuşak olana delici bir araç yardımı ile bir delik açın ve suyunu boşaltın. Hindistan cevizinin kabuğunda üç adet dikine çizgi bulunur. Kabuk çatlayana kadar bu çizgilerin üzerine çekiçle vurun. Kırılan kabuğu ayıklayın. Etini kabuğundan ayırmak için bir kahvaltı bıçağı kullanabilirsiniz.
Biraz karmaşık mı geldi? Hindistan cevizinin nasıl soyulduğunu anlatan bu video o zaman çok işinize yarayacak!
Nasıl kullanılır?
Hindistan cevizi, kıtır kıtır yemelik harika bir atıştırmalık, bu konuda hemfikiriz değil mi? Etinin rendelenip su ile karıştırılması, sonra da süzülmesi ile hazırlanan sütü ve bu sütten elde edilen krema, Hint mutfağının vazgeçilmezlerinden. Hindistan cevizi sütü olmadan hazırlanmış bir köri düşünemiyoruz. Yağının da son yıllarda vegan mutfağın olmazsa olmazlarından biri haline geldiği şüphesiz.
Hani Hindistan cevizli meşhuuur bir çikolata var ya, işte onun aynısı ama evde yapılmışı, katkısızı, en doğalı, daha bile lezzetlisi!
Bitter çikolatalı Hindistan cevizi barları
Hindistan cevizini ayıkladıktan sonra rendeleyin. Rende Hindistan cevizini 50 derecede ısıtılmış fırında 1 saat kurutun. Jelatini 1 çorba kaşığı soğuk su ile karıştırın. Kremayı ısıtın, jöle haline gelmiş jelatini ekleyin. Krema, Hindistan cevizi rendesi ve yağı ile stevia’yı blender’da karıştırın. Kare bir cam kalıba döküp buzdolabına kaldırın. Soğuduktan sonra kare şeklinde kesin. Benmari olarak erittiğiniz çikolatayı krema sıkma torbası veya bir kaşık ile karelerin üstünde gezdirin. Afiyet olsun.
Malzemeler
•
1 adet Verita Hindistan cevizi,
80ml krema,
1 tatlı kaşığı toz jelatin,
2 tatlı kaşığı stevia,
4 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı,
30g en az %70 kakao içeren bitter çikolata.
125g un,
Daha fazla tarif için tıklayınız.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.