Tüm dünyada geçerli Global GAP sertifikasına sahip ürünlerdeki pestisit ve gübre kullanımı, kurallar çerçevesinde sınırlanmıştır. Bu ürünler kimyasal kalıntı testlerinden geçmiş ve kalıntısız ürünler olarak sınıflandırılmıştır. Yani zirai ilaç kalıntısı içermezler.
Ayrıca bu sertifika çerçevesinde üretilen ürünler; su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğin korunması, atık kontrolü, çiftçi ve bölge halkının sağlığının korunması gibi kriterlerce de kontrol edilir, bu sebeple sadece sizin sağlığınızı değil, dünyamızı da korur.
Verita’dan Kakao Meyvesi. Enerjinizi Yükseltip Sizi Mutlu Edecek Lezzet!
Kakao meyvesi, birçok farklı formda çikolata ve kakao yapmak için kullanılan bir meyve. Kakao çekirdekleri, doğrudan kakao ağacının gövdesinden çıkan baklalarda bulunuyor ve rugby topu büyüklüğündeki bir meyve içerisinde 20 ila 50 kakao tohumu yer alıyor. Bir kilo çikolata yapmak için ise yaklaşık 400 kakao tohumu gerekiyor.
Yerken tarifsiz bir hazza ulaştıran ilk çikolata
Kakao, İsveçli biyolog ve hekim Linnaeus tarafından 'tanrıların yemeği' anlamına gelen Theobroma olarak adlandırılmış. Güney Amerika'nın ovalarına özgü kakao meyvesi 16. yüzyılda İspanyollara tanıtılmış ve ilk çikolata 1819'da İsviçre'de yapılmış.
Kakao ya da çikolatanın romantik bir jest olarak kullanıldığı ilk dönem ise Maya kültürüne rastlıyor. Quetzacoatl'ın (Aztek tanrısı) getirdiği kakao ağacının bu lezzetli ve ilahi meyvesi Aztekler ve günümüzde Orta-Güney Amerika kültürü, tıbbı ve mutfağında da çok önemli bir rol oynuyor.
Altından ve gümüşten daha değerli
Aztekler kakaoyu günümüzdeki modern sıcak çikolatanın bir benzeri olarak “acı su” anlamına gelen "xocolatl" olarak adlandırdıkları içecek şeklinde kullanmışlar. Tek bir farkla: Soğutup içerek daha fazla keyif almışlar. Üstelik Aztek İmparatoru Montezuma, Xocolatl hakkında şunları söylemiş: "Direnç oluşturan ve yorgunlukla savaşan ilahi içecek. Bu değerli içeceğin bir fincanı, bir insanın bütün bir gün boyunca yemek yemeden yürümesine izin verir."
Kakao çekirdekleri Aztekler için altından veya gümüşten çok daha değerliydi. Bir dönem para olarak bile kullanılmış. Bir lezzet şölenine dönüşen kakao meyvesi çekirdekleri günümüzde de önemini koruyor. 13 Aralık her yıl Ulusal Kakao Günü olarak kutlanırken kakao meyvesinin, tüm gıdalar arasında en yüksek antioksidan ve magnezyum kaynaklarından biri olduğu belirtiliyor.
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)*
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
1 Porsiyon (150g) Ürünün Günlük Karşılama Miktarı**
**Değerler 2000 kcal/gün üzerinden hesaplanmış olup cinsiyete, yaşa, fiziksel aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Muhteşem doğanın bir parçası olan kakao meyvesi, insanlığa çok çeşitli gıda ürünleri ve sağlık yararları sağlıyor. Çoğu gıdadan daha fazla fenolik antioksidan içeren kakao meyvesinin antioksidan etkileri, insülin direncini doğrudan etkileyebildiği ve buna bağlı olarak diyabet riskini azalttığı belirtiyor. Antioksidan özellikleri nedeniyle kakao meyvesi ayrıca nöron koruması sağlıyor, bilinç ve olumlu ruh halini geliştiriyor geliştiriyor.
Bu sayfa, ürünün sağlık yararları hakkında bilimsel çalışmalar kaynak verilerek insanların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kişilerin bu sayfada anlatılan bilgilerden yola çıkarak varsa hastalıklarının tedavisini bırakmamaları, rahatsızlıklarının tedavi ve teşhisi için sağlık kuruluşuna başvurarak doktorların önerdiği yöntem ve tedavileri uygulamaları tavsiye edilir.
Nasıl seçilir?
Kakao meyvesini sallayarak olgunluğu hakkında fikir edinebilirsiniz. Meyve olgunlaşmadığında, kabuğun iç kısmına yapışır, yani salladığınızda hiçbir şey hissetmeyeceksiniz. Olgun bir kakao meyvesini salladığınızda çekirdeklerin içinde hareket ettiğini hissedebiliyorsanız (veya duyabiliyorsanız), meyveniz büyük olasılıkla olgunlaşmıştır. Ayrıca; kabuğun küçük bir parçasını tırnağınızla kazıyın. Bu, kabuğun iç derisini görmenizi sağlayacak. Hala yeşilse, meyve olgunlaşmamıştır. Rengi döndüyse, muhtemelen olgunlaşmıştır.
Nasıl saklanır?
Soyulmamış kakao meyvesini, buzdolabında iki hafta süre ile saklayabilirsiniz. Açılan meyve içerisindeki taneleri ise kapalı bir poşet içerisinde 2-3 gün süre ile buzdolabında saklayabilirsiniz.
Nasıl hazırlanır?
Kakao meyvenizin kabuğunu keskin bir bıçakla dikine dikkatlice kesin. Bir kabuğunu ayırdıktan sonra meyve etini kaşık yardımıyla ayırabilirsiniz.
Nasıl kullanılır?
Kakao meyvesini kullanmanın en temel ve en lezzetli yolu onu çikolataya dönüştürmek. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu onunla yapmayı en sevdiğimiz şey! Bununla birlikte, kakao meyvenizi çiğ tüketebileceğiniz gibi reçel, marmelat ve içecekleriniz gibi bir dizi ikramın içinde de kullanabilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.