Verita’dan Kasava. Patates Kılığına Girmiş Kestane!
Patatesi andıran tadı ve dokusu ile kasava (cassava) hem tanıdık hem de sürprizlerle dolu. Gizemli görünümü ile biraz ürkütücü bir hava verebilir ama aslında nazsız, pek mütevazidir. Bu kök bitkisini biraz daha yakından tanıyalım mı?
Güney Amerika’nın göz bebeği
Kasava bizde az bilinse de Güney Amerika’da çok iyi tanınıyor. Hem yetiştirmesi kolay hem de bir birim toprakta diğer kök bitkilere göre daha yüksek oranda yetiştiği için bereketli. Bu da onu dünyada 80 ülkede, 800 milyon insanın ana enerji kaynaklarından biri haline getiriyor. Güney Amerika’da buğday unundan çok kasava unu kullanan ülkeler bile var.
Kasava tat olarak biraz patates, biraz tatlı patates, biraz da kestaneyi andırıyor. Patates pişirmeyi biliyorsanız, kendinizi kasava pişirme konusunda da uzman sayabilirsiniz. Püresini yapın, kızartın, haşlayın, fırında pişirin, hatta kumpirini yapın. İnce ince kesip cipsi bile yapılır! Ancak kızartmayı düşünüyorsanız önce yumuşayana kadar haşlamanızı öneririz. Bembeyaz eti, pişince sarımsı bir beyaza dönüşecek, endişe etmeyin, her şey yolunda.
Kasava, tapitoka isimli bir nişasta yapımında da kullanılıyor. Eğer boba çayı denen, içinde minik jöle parçaları olan nefis içeceği denediyseniz, kasavaya da bilmeden aşinasınız. Boba çayı içindeki bu boba incileri, tapitoka nişastasından, yani kasavadan yapılıyor. Büyük şehirlerimizde de birkaç boba çayı dükkanı açıldı, eğer denemediyseniz öneririz, hem lezzet hem de deneyim olarak pek keyifli.
Yuka ve manyok adıyla da bilinen Verita Kasava, yılın 12 ayı boyunca Kosta Rika’dan ülkemize getiriliyor.