Tüm dünyada geçerli Global GAP sertifikasına sahip ürünlerdeki pestisit ve gübre kullanımı, kurallar çerçevesinde sınırlanmıştır. Bu ürünler kimyasal kalıntı testlerinden geçmiş ve kalıntısız ürünler olarak sınıflandırılmıştır. Yani zirai ilaç kalıntısı içermezler.
Ayrıca bu sertifika çerçevesinde üretilen ürünler; su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğin korunması, atık kontrolü, çiftçi ve bölge halkının sağlığının korunması gibi kriterlerce de kontrol edilir, bu sebeple sadece sizin sağlığınızı değil, dünyamızı da korur.
Verita’dan Kiraz. Yazı hatırlatan tat.
Kirazın tadını taş devrinden beri çok seviyoruz. Avrupa ve Asya’daki tarih öncesi mağaralarda yapılan arkeolojik çalışmalarda fosilleşmiş kiraz çekirdekleri bulmak son derece olağan bir durum. Dünyaya yayılmasında ise Roma İmparatorluğu’nun etkisi olduğu söylenir. Söylenen o ki, kiraz Roma askerlerinin kumanyasında yer alırmış. Fetihler sırasında kirazları yiyip çekirdeklerini etrafa savuran Roma askerleri sayesinde bu güzel meyve yayılmış da yayılmış. Hatta Roma yollarını keşfetmek için yapılması gereken tek şeyin kiraz ağaçlarını takip etmek olduğu söylenirmiş.
Osmanlı mutfağının göz bebeği
Kiraz, Osmanlı mutfağının da ayrılmaz bir parçasıydı. Amerika'nın keşfine kadar domates, yeşil biber, patates gibi şimdilerde yokluğunu düşünemediğimiz sebzelerin bilinmemesi, Osmanlı döneminde kuru ve taze meyvelerin yemeklerde sıklıkla kullanılmasına sebep olmuş. Et yemeklerinin içinde kuru ve taze kiraz kadar kiraz ağacının yaprakları da kullanılırmış. Kirazın çorbası, kayganası bile olurmuş.
Kirazın şaşırtıcı bir özelliği, uykumuzu düzenlemeye yardımcı olması. Kirazda vücut saatimizi uykuya ayarlayan melatonin hormonu bulunuyor. Düzenli kiraz tüketiminin melatonin seviyesini düzenlediği, uyku süresini ve kalitesini artırdığını gösteren denekli klinik çalışmalar bile mevcut.
Dünya lideri Türkiye
Türkiye, yılda 500 bin tondan fazla kiraz hasat ederek dünyanın en büyük kiraz üreticisi ünvanını koruyor. Zaten kirazın İngilizce ismi olan “Cherry”, Giresun’un Roma dönemi ismi olan Cerasus’dan geliyor.
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)*
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
1 Porsiyon (150g) Ürünün Günlük Karşılama Miktarı**
**Değerler 2000 kcal/gün üzerinden hesaplanmış olup cinsiyete, yaşa, fiziksel aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Kiraz, diğer kırmızı meyveler gibi içinde yüksek miktarda antioksidan barındırıyor, böylece kronik hastalıkları önlemede önemli rol oynuyor, bağışıklık sistemini destekliyor, oksidatif stresin yol açtığı hastalıklar ile savaşıyor. Enflamasyonu azalttığı da bilimsel olarak kanıtlanmış.
Bu sayfa, ürünün sağlık yararları hakkında bilimsel çalışmalar kaynak verilerek insanların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kişilerin bu sayfada anlatılan bilgilerden yola çıkarak varsa hastalıklarının tedavisini bırakmamaları, rahatsızlıklarının tedavi ve teşhisi için sağlık kuruluşuna başvurarak doktorların önerdiği yöntem ve tedavileri uygulamaları tavsiye edilir.
Nasıl seçilir?
Kiraz seçerken sapı bize büyük ipuçları veriyor. Sapının üzerinde olması ilk kriterimiz. Sapının esnek olması da ikincisi. Meyvenin kendisi ise parlak, pürüzsüz, tombul görünmeli.
Nasıl saklanır?
Kiraz soğuğu sever. Her zaman buzdolabında saklanmalıdır, olgun kirazlar oda sıcaklığında hızla kalitesini kaybetmeye başlar. Yıkanmadan ve mümkün olduğunca kuru saklayın, hatta yapabiliyorsanız arasına kağıt havlu serdiğiniz katlar halinde saklamak en doğrusudur.
Nasıl hazırlanır?
Sapı üzerine olan ikili kirazları kulağınıza küpe edebilirsiniz :) Bunun haricinde tek lokmalık nefis porsiyonları ile kendisi zevkini çıkarmanıza hazır.
Nasıl kullanılır?
Reçeli de olur, keki de. Meyve salatasına da gider, buzdolabından çıkarıp soğuk soğuk yemeye de. Osmanlı mutfağında sıklıkla yemeklerde kullanıldığını söylemiştik ancak kiraz kullanılan tuzlu reçeteler artık yok gibi.
Bu brownie’msi kurabiyeler, içinizdeki çikolata ve meyve aşığına aynı anda şarkılar söyleyecek.
Taze kiraz soslu çikolatalı kurabiye
Tereyağı ve şekeri krema haline gelene kadar çırpın. Yumurta, kakao, tuz, kabartma tozu, karbonat ve unu ekleyip spatula ile karıştırın. Hamuru 12-15 parçaya bölün ve toplar haline getirin. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine elinizde bastırıp kalın diskler oluşturun. Başparmağınız ile diskte bir oyuk açın. Kurabiyeleri 180 derecede ısıttığınız fırında 12 dakika pişirin. Soğuyan kurabiyedeki boşluğa kiraz sosunu dökün, erittiğiniz bitter çikolatayı üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.
Malzemeler
•
1 bardak taze kiraz sosu
110g tereyağı
100g şeker,
1 yumurta,
200g un,
50g kakao,
Yarım çay kaşığı karbonat,
Yarım çay kaşığı kabartma tozu,
Yarım çay kaşığı tuz,
Yarım paket çikolata.
Daha fazla tarif için tıklayınız.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.