Tüm dünyada geçerli Global GAP sertifikasına sahip ürünlerdeki pestisit ve gübre kullanımı, kurallar çerçevesinde sınırlanmıştır. Bu ürünler kimyasal kalıntı testlerinden geçmiş ve kalıntısız ürünler olarak sınıflandırılmıştır. Yani zirai ilaç kalıntısı içermezler.
Ayrıca bu sertifika çerçevesinde üretilen ürünler; su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğin korunması, atık kontrolü, çiftçi ve bölge halkının sağlığının korunması gibi kriterlerce de kontrol edilir, bu sebeple sadece sizin sağlığınızı değil, dünyamızı da korur.
Verita’dan Tatlı Patates. Sıradan Patateslere bir Meydan Okuma!
Orta ve Güney Amerika kökenli bir sebze olan tatlı patates, sıradan patateslerin yaptığı her şeyi, üstelik daha iyi şekilde yapan harika bir alternatif. O kadar kadim bir tür ki, Amerika kıtasında 5000 yıl öncesinde tarımının yapıldığına dair kayıtlar bulunuyor.
Tatlı olmasına bakmayın, orta boy bir sıradan patates yaklaşık 40 gram karbonhidrat içerirken aynı büyüklükteki bir tatlı patates 26 gram karbonhidrat içeriyor. Ama yanlışımız olmasın, ismi ve görünümü dolayısıyla patates ile aynı cins sanılsa da aslında aynı aileden gelmiyor. Tabii bu durum sıradan patatesle hazırlanan her tarifte tatlı patates kullanmanıza engel değil! Üstelik sıradan patatese göre daha düşük glisemik indekse sahip olması sebebiyle bilakis tercih sebebiniz bile olabilir.
O bir süper besin!
Lif bakımından sıradan patatese göre daha zengin olan tatlı patates, daha uzun süre tokluk sağlıyor. Bu da kilonuzu kontrol etmenizde yardımcı oluyor. Bu özelliğinden faydalanmanız için özellikle kabuğu ile tüketmenizi öneriyoruz. Gramaj üzerinden hesaplarsak tatlı patates, aynı miktarda brokoli veya ıspanaktan daha besleyici! Bu sebeple tatlı patates bir süper besin olarak adlandırılıyor. İçindeki A vitaminini kullanabilmek için ne şekilde hazırlarsanız hazırlayın, içinde en azından bir kaşık yağ olmasına dikkat etmenizi öneririz.
Tatlı patatesler, ilk hasat edildiklerinde pek de tatlı değiller. Hasat sonrası 10-12 gün arası dinlendirildikten sonra tüketime hazır hale geliyor ve asıl lezzetine kavuşuyor.
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)*
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
1 Porsiyon (150g) Ürünün Günlük Karşılama Miktarı**
**Değerler 2000 kcal/gün üzerinden hesaplanmış olup cinsiyete, yaşa, fiziksel aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Tatlı patates içinde iki farklı cins lif bulunuyor; çözünür ve çözünemez. Bu lifler bağırsaktaki bakteriler tarafından fermente edilirken ortaya kıza zincirli yağ asitleri çıkar, bu asitler sindirim sisteminizi daha güçlü ve sağlıklı hale getirmenize yardımcı olur. Tatlı patateste (ve kabuğunda) kanser önleyici bileşenlerin bulunduğu da biliniyor. Turuncu tatlı patatesin içinde yer alan beta karotenler, kuvvetli bir antioksidandır. Beta karoten, vücutta A vitaminine dönüştürülür, böylece yaşlanmaya bağlı göz dejenerasyonlarını engellemeye yardımcı olur. A vitamininin bağışıklığımız dikkate alındığında önemli faydaları olduğu da bir gerçek.
Bu sayfa, ürünün sağlık yararları hakkında bilimsel çalışmalar kaynak verilerek insanların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kişilerin bu sayfada anlatılan bilgilerden yola çıkarak varsa hastalıklarının tedavisini bırakmamaları, rahatsızlıklarının tedavi ve teşhisi için sağlık kuruluşuna başvurarak doktorların önerdiği yöntem ve tedavileri uygulamaları tavsiye edilir.
Nasıl seçilir?
Üzerinden yara bere izi olmamasına özellikle dikkat edin. Tatlı patatesler bir köşesinden berelenirse hızla oradan bozulmaya başlar. Ayrıca elinize aldığınızda dipdiri olmalı, herhangi bir yumuşak bölgesi bulunmamalı.
Nasıl saklanır?
Tatlı patateslerinizi buzdolabında değil, serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın, tıpkı sıradan patatesler gibi. Bu şekilde iki hafta tazeliğini koruyacaktır. Eğer daha uzun süre tüketmeyecekseniz her birini ayrı ayrı gazete kağıdına sarabilirsiniz.
Nasıl hazırlanır?
Tatlı patatesinizi, sıradan bir patates gibi soyarak dilimleyin. Eğer kızartma türü bir işlem yapacaksanız öncesinde suda bekletip fazla nişastasını almanızı öneririz.
Nasıl kullanılır?
Patatesli yumurtadan kızartmaya, bir patatesi nasıl kullanıyorsanız tatlı patatesi de aynı tariflerde kullanabilirsiniz. Ayrıca bal kabağı kullanılan tariflerde de alternatif olarak kullanılabilir.
Osmanlı mutfağına modern bir patinaj attırdık. Uzun uzun pişmiş inciği, tatlı patates püresi eşliğinde sunduk. Padişahlara layık oldu.
Tatlı patates püresi eşliğinde kuzu incik
Kuzu incikleri önce tuz ve karabibere, sonra una bulayın, zeytinyağında, üstleri kızarana kadar çevirin. Bir tabağa alın, ılınmasını bekleyin. Soğuyan incikleri bir fırın torbasına yerleştirin. Torbanın içine küp doğranmış soğan, havuç gibi sebzeler de atabilirsiniz. İncikleri 180 derecede ısıttığınız fırında, 3 saat pişirin.
Tatlı patatesleri irice küpler halinde doğrayıp, içine kolayca çatal girecek kadar haşlayın. Patatesleri çatalla ezin, daha pürüzsüz bir püre isterseniz kalın bir süzgeçten geçirin. Henüz sıcakken içine tereyağı ekleyin ve karıştırın. Dilerseniz pişen inciklerin fırın torbasındaki suyundan da birkaç kaşık ekleyebilirsiniz.
İncikleri pürenin üzerinde servis edin. Süslemek için ince kıyılmış maydanoz kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler
•
2 adet Verita Tatlı Patates,
50g tereyağı,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 çorba kaşığı un,
2 adet kuzu incik,
Tuz, karabiber.
Daha fazla tarif için tıklayınız.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.