Tüm dünyada geçerli Global GAP sertifikasına sahip ürünlerdeki pestisit ve gübre kullanımı, kurallar çerçevesinde sınırlanmıştır. Bu ürünler kimyasal kalıntı testlerinden geçmiş ve kalıntısız ürünler olarak sınıflandırılmıştır. Yani zirai ilaç kalıntısı içermezler.
Ayrıca bu sertifika çerçevesinde üretilen ürünler; su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğin korunması, atık kontrolü, çiftçi ve bölge halkının sağlığının korunması gibi kriterlerce de kontrol edilir, bu sebeple sadece sizin sağlığınızı değil, dünyamızı da korur.
Verita’dan Kuşkonmaz. İmparatorların Bitkisi!
Milattan önce 3000 yıllarında Mısır’da, daha sonra İran ve İspanya’da görüldüğü bilinse de kuşkonmazın yıldızı Antik Yunan’da parlamış. Kuşkonmazın İngilizcesi ‘asparagus’ kelimesi, Yunanca ‘Bir bitkiden çıkan yenebilir uzantılar’ anlamına gelen ‘aspharagos’tan geliyor. Hatta Caesar’ın favori yemeklerinden biri tereyağında kızartılmış kuşkonmazmış. İmparator Augustus, sadece Alp Dağları’na kuşkonmaz götürüp dondursun, böylece kışın da kuşkonmaz yiyebilsin diye bir gemi filosu bile kurmuş. Dünyanın en eski yemek kitaplarından biri, bu dönemde kuşkonmaz için yazılmış. Böylesine tarihi öneme sahip bir dostumuz kendisi.
Kitaplara bile konu olmuş
Hatta öyle önemli ki, nasıl yenir konusunda kitaplarda kendisine yerler ayrılmış. Adabı muaşeret konusunda 1900’lerin önde gelen ismi Emily Post’a göre kuşkonmaz elle yenmeliymiş. Adetlere göre sosa bulanmadığı ve suyu bileklerinizden akmadığı müddetçe kuşkonmaz elle yenebilir. Ama bize sorarsanız siz yine de çatal bıçakta ısrar edin!
Kuşkonmaz (Asparagus Officinalis) zambak familyasından geliyor; soğan, sarımsak ve lale gibi. Yenebilir 5 cins kuşkonmaz var ancak bunların arasındaki fark lezzetten çok yetişme şartları ile uyumluluklarından kaynaklanıyor. Dört yıl boyunca ürün vermeyen kuşkonmaz bitkisi, bir kez ürün vermeye başladıktan sonra oldukça verimli hale geliyor. Bir kuşkonmaz sapı, kesildiği yerden bir günde 15 cm boyunda uzayabiliyor.
Renginin sırrı nasıl yetiştiğinde saklı
Yetiştirme konusuna girmişken şaşırtıcı bir bilgi de verelim: Beyaz ve yeşil kuşkonmaz aslında aynı bitki! Marketlerde bazen taze olarak rastlasanız da genellikle konserve olarak bulunan beyaz kuşkonmaz, aslında yeşil kuşkonmaz ile aynı. Beyaz kuşkonmaz yetiştirmek için kuşkonmaz yavruları toprakla kaplanıyor ve büyüdükçe üzerlerine toprak atılmaya devam ediliyor. Güneş görmeyen yavrular fotosentez yapamıyor ve beyaz kalıyor. Beyaz kuşkonmaz bir miktar daha yumuşak olsa da aslında doğru pişirildiğinde yeşil kuşkonmaz da beyazı kadar yumuşak.
Verita Kuşkonmaz, ülkemiz kaynakları haricinde yılın 12 ayı boyunca Peru, Meksika ve Hollanda’dan ülkemize getiriliyor.
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)*
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
1 Porsiyon (150g) Ürünün Günlük Karşılama Miktarı**
**Değerler 2000 kcal/gün üzerinden hesaplanmış olup cinsiyete, yaşa, fiziksel aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Alara Aycan: Sağlıklı bir yaşam için kuşkonmaz!
Yağ içeriği ve kalorisi düşük olan kuşkonmazın 1 adedi 32 kaloridir. Çözünür ve çözünmez posa, folat, K vitamini ve demir açısından oldukça zengindir. Sindirim sistemini düzenler. Gaz, şişkinlik, kabızlık gibi sorunları giderir. Lifli içeriği sayesinde sindirimi daha yavaş olacağından uzun süreli tokluk hissi sağlar, kan şekerini düzenler. İçeriğindeki yüksek asparajin aminoasidi ile doğal diüretiktir. İdrar yolu enfeksiyonlarını engellemede yardımcıdır. Antosiyanin ve önemli antioksidanlardan biri olan E vitamini açısından zengindir. Yani bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca günlük alınması gereken folik asitin %22sini içerir.
Bu sayfa, ürünün sağlık yararları hakkında bilimsel çalışmalar kaynak verilerek insanların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kişilerin bu sayfada anlatılan bilgilerden yola çıkarak varsa hastalıklarının tedavisini bırakmamaları, rahatsızlıklarının tedavi ve teşhisi için sağlık kuruluşuna başvurarak doktorların önerdiği yöntem ve tedavileri uygulamaları tavsiye edilir.
Nasıl seçilir?
Yaygın kanının aksine, kuşkonmazın boyu, lezzeti ile ilgili bir indikatör değil. Kalın ve büyük kuşkonmazlar, ince ve çıtır kuşkonmazların abisi olan bitkilerden çıkar. Boy ve kalınlık yerine renginin canlılığına, mızraklı uçlarının diriliğine bakmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kuşkonmaz demetini sıktığınızda içinizi hoş eden bir gıcırtı duymalısınız. Bitkinin kökünden koparıldığı kısmın iyice sert ve odunsu olduğu demetlerden de uzak durmak gerekli.
Soğuk hasarı almış, tomurcuklanmış, nem kaybetmiş, sararmaya başlamış, sap kısımları kuru, baş kısımları kırık-kopuk ve düzensiz boylara sahip ürünler asla Verita olamıyor. Verita Kuşkonmaz’larımız tıpkı diğer ürünlerimiz gibi soğuk zincir faktörleri gözetilerek saklanıyor, sizinle buluşuyor.
Nasıl saklanır?
Kuşkonmazın alt kısmını budayın; aynı çiçekçiden aldığınız çiçeği saksıya koymadan önce budadığınız gibi. Mantık aynı, çünkü kuşkonmaz da hala canlı bir bitki. Köklerini ıslak bir havluya sarıp bir naylon torbaya koyabilirsiniz. Ya da birkaç parmak su dolu bir kavanozun içine dikine yerleştirip, üzerini yine bir naylon torba ile kaplayabilirsiniz. İki durumda da buzdolabında beş gün kadar nefasetini koruyacaktır.
Nasıl hazırlanır?
Kuşkonmazı hazırlarken çok pişirmemeye dikkat edelim. Uzun süre haşlamak veya sotelemek vitaminlerin kaybına sebep olabilir. İçeriğindeki yağda eriyen vitaminlerin doğru emilimi için kuşkonmazın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı gezdirip fırında pişirebiliriz. Böylelikle hem sağlıklı yağdan hem de vitaminlerden yararlanmış oluruz.
Nasıl kullanılır?
Kendisi mükemmel bir garnitür. Bizce her türlü proteinin yanına, tavada sotelenmiş kuşkonmaz çok yakışıyor. Fırında da pişirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konu, biraz dişe gelecek kadar pişirmek.
İmparatorların bitkisine, krallara layık bir tarif yakışır!
Bal, tuz ve karabiberi karıştırın. İrice küpler halinde doğradığınız bonfile parçalarını bu karışımla kaplayın. Kuşkonmazları tuzlu suda 2-3 dakika haşlayın. Biraz yumuşamış ancak hala kıtırlığını koruyan kuşkonmazları süzün, kağıt havlu ile kurutun ve zeytinyağı ile yağlayın. Kuşkonmaz ve soğanları şişlere uygun boyutta parçalara bölün. Etler, kuşkonmazlar ve soğanları sıralı olarak şişlere dizin. Yağladığınız kızgın ızgara tavada iki tarafını da 1,5’ar dakika pişirin. Bu sürede pişmiş etleriniz orta-az olacaktır. Etinizi daha fazla pişmiş seviyorsanız daha uzun da pişirebilirsiniz. Şişlerinizin üzerine maydanoz ve tuz serpin, biraz zeytinyağı gezdirin.
Afiyet olsun.
Malzemeler
•
1 bağ Verita Kuşkonmaz,
200g bonfile,
1 orta boy soğan,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
2 çay kaşığı bal,
Tuz ve karabiber,
Süslemek için kıyılmış maydanoz.
Daha fazla tarif için tıklayınız.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.