Tüm dünyada geçerli Global GAP sertifikasına sahip ürünlerdeki pestisit ve gübre kullanımı, kurallar çerçevesinde sınırlanmıştır. Bu ürünler kimyasal kalıntı testlerinden geçmiş ve kalıntısız ürünler olarak sınıflandırılmıştır. Yani zirai ilaç kalıntısı içermezler.
Ayrıca bu sertifika çerçevesinde üretilen ürünler; su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğin korunması, atık kontrolü, çiftçi ve bölge halkının sağlığının korunması gibi kriterlerce de kontrol edilir, bu sebeple sadece sizin sağlığınızı değil, dünyamızı da korur.
Verita’dan Hindiba. Salatalara Yeni Bir Nefes.
Çok gördüğümüz, pek bildiğimiz bir sebze değil kendisi. Ama ne kadar çok yönlü, ne kadar karakterli bir arkadaşımız olduğunu bilseniz, aranızdan su sızmaz. Hadi size biraz hindibadan bahsedelim.
Kendisini dilerseniz çiğ olarak salatalarınızda, dilerseniz soteleyerek kullanabiliyorsunuz. Çiğ olarak tüketildiğinde hafif bir acılığı var. Ancak bu hoşa giden bir acılık; nasıl desek, rokanınki gibi bir keyifli acılık. Ayrıca çiğ yendiğinde harika bir gevrekliği, alışkanlık yapan bir çıtırlığı var. Tavada hafifçe çevirerek veya biraz fırınlayarak yediğinizde ise bu acılık yumuşuyor, tatlılaşıyor, neredeyse bambaşka bir sebzeye dönüşüyor hindiba. Izgarası da efsane oluyor. Ama pişirecekseniz iyice yumuşamamasına, biraz dişe gelmesine dikkat etmenizi öneririz.
Yemek için küçük fikirler…
Çiğ tüketecekseniz, küçük ama diri yaprakları sayesinde kendisini yenebilir bir tabak olarak kullanmak mümkün. Çiğ köfteyi marula sarmaya alışık olan bizler için sempatik bir uygulama. Güzel bir dip sosu hindiba yaprakları ile kaşıklama fikri de çekici gelebilir belki… Uzunlamasına kesilmiş hindiba çubuklarının Asya tarzı pişirdiğiniz stir-fry yemeklere çok yakıştığını da ekleyelim.
Bir kökten iki can
Hindibanın yetiştirilme süreci de kendisi kadar ilginç. O kadar karakterli bir bitki ki, aynı kökten iki kez yetişiyor! Tohumları köklendikten sonra önce yeşil yapraklı bir bitki olarak büyüyor. Bu yeşil yapraklar kesiliyor, kökleri topraktan çıkarılıyor, karanlık ve serin bir yere tekrar ekiliyor. Bu ikinci ekimden sonra yaklaşık bir ay içinde bildiğimiz beyaz yapraklı hindiba ortaya çıkıyor.
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)*
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
1 Porsiyon (150g) Ürünün Günlük Karşılama Miktarı**
**Değerler 2000 kcal/gün üzerinden hesaplanmış olup cinsiyete, yaşa, fiziksel aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişebilir.
100 gr hindiba yaklaşık 17 kalori içeriyor, yani ideal bir diyet besini. Yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerinin düşmesine yardım ediyor. İçinde barındırdığı bakır bağ dokuları, kemikleri ve kırmızı kan hücre oluşumunu desteklerken, folat hem kırmızı hem de bağışıklık sisteminin yapı taşı olan beyaz kan hücrelerinin oluşumunun sağlıklı gerçekleşmesine yardımcı oluyor.
Bu sayfa, ürünün sağlık yararları hakkında bilimsel çalışmalar kaynak verilerek insanların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kişilerin bu sayfada anlatılan bilgilerden yola çıkarak varsa hastalıklarının tedavisini bırakmamaları, rahatsızlıklarının tedavi ve teşhisi için sağlık kuruluşuna başvurarak doktorların önerdiği yöntem ve tedavileri uygulamaları tavsiye edilir.
Nasıl seçilir?
Hindibanın yaprakları beyaz, yaprak uçları ise sarımsı olmalı. Yaprakları sıkı ve lekesiz görünmeli, özellikle yaprak uçları çıtır çıtır olmalı.
Nasıl saklanır?
Işıktan ve sıcaktan uzak tutulması koşulu ile hindiba bir hafta kadar dolabınızda saklanabilir. Bu sırada dış yaprakların hafif yumuşamaya başladığını görürseniz, tüketmeden önce çıtır yapraklara ulaşana kadar birkaç kat soymanız yeterli.
Nasıl hazırlanır?
Kök kısmındaki en kalın kısmı yaprakları ayırmayacak kadar kestikten sonra eğer yumuşamış yapraklar varsa soyun. Sıkı bir bitki olduğu için yaprakları teker teker ayıklayıp yıkamanıza gerek yok, dışını yıkamanız yeterli.
Nasıl kullanılır?
Önerdiğimiz üç kullanım şekli çiğ, soteleme ve ızgara olacak. Çiğ tüketmek için ne yapmanız gerektiğine maruldan aşinasınız diye düşünüyoruz. Sotelemek için boylamasına dörde bölebilirsiniz, pişerken zaten kendisi salacaktır. Izgarada veya fırında pişirmek için ise uzunlamasına ikiye bölmeniz ve biraz zeytinyağı ile yağlamanız yeterli.
Izgara Hindiba ve Kayısı Salatası
Lime suyu, sirke, zeytinyağı, hardal, tuz ve karabiber ile salata sosunuzu hazırlayın. Hindibaları ortadan ikiye kesin ve ızgara izi çıkana kadar hafifçe pişirin. Kayısıları ikiye kesin, çekirdeklerini çıkarın, ızgara izi çıkana kadar pişirin. Fındıkları kıyın. Bebek ıspanakları bir kasede salata sosunun yarısı ile karıştırın ve tabağa dizin. Üstüne hindiba ve kayısıları alın. Salata sosunun kalanını gezdirin, fındıkları serpin. Afiyet olsun.
Malzemeler
•
1 paket Verita Hindiba,
1 paket Verita Kayısı,
1 çorba kaşığı Verita Lime Suyu,
1 demet bebek ıspanak,
2 çorba kaşığı fındık,
1 çorba kaşığı sirke,
1 çay kaşığı hardal,
1 fincan zeytinyağı,
Tuz ve karabiber.
Daha fazla tarif için tıklayınız.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.